Το φως της δημοσιότητας βλέπει μέρος των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων αποκαλύπτοντας τη συστηματική εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση. Τα πρακτικά, τα οποία αρνούνται από το Μέγαρο Μαξίμου να δώσουν στη δημοσιότητα, δημοσιεύει η εφημερίδα «Δημοκρατία».
Δείτε επίσης: Αποκλειστική λοιπόν ευθύνη Μητσοτάκη το αποτυχημένο lockdown
Από τα έγγραφα προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα:
- Τα πρακτικά κρατούνται κανονικά, με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές
- Επιβεβαιώνεται ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση του Μεγάρου Μαξίμου, με τους ειδικούς πολλές φορές να καλούνται να αποφασίσουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης
- Η διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τις επιλογές της κυβέρνησης είναι διαρκής, κάτι που δείχνει ότι μεγαλώνει το χάσμα του επικεφαλής της επιτροπής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Αποκαλυπτικό είναι το πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, όπου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους.
«Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνει στην επιτροπή ότι οι επόμενες δράσεις θα πρέπει να κινούνται σε δύο πυλώνες, αυτόν της δημόσιας υγείας και αυτόν της ψυχολογικής αποσυμπίεσης της κοινωνίας: «Στον πρώτο πυλώνα οι κύριες δράσεις είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση του testing, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά. Στον δεύτερο πυλώνα είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί κατά το δυνατό ο υπαίθριος δημόσιος χώρος και να δοθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την εν λόγω αξιοποίηση κυρίως με δράσεις που δεν επηρεάζουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου».
Ουσιαστικά τα μέλη της επιτροπής ακολούθησαν τις εισηγήσεις ή τις επιθυμίες της κυβέρνησης και βάσει αυτών των επιθυμιών «εισηγήθηκαν» και τα μέτρα που θα έπρεπε και τελικά πήρε η Πολιτεία.
Αυτή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η επιτροπή αποφάσισε την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, την επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία των δημόσιων πάρκων, της τέλεσης περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και τη δυνατότητα αλιείας από πλωτό σκάφος με κωδικό 6.
Στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης, παρότι δεν καταγράφεται βάσει ποιων επιστημονικών δεδομένων ελήφθη η απόφαση, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής. Μάλιστα ο Σωτήρης Τσιόδρας διαφώνησε τόσο με το άνοιγμα κομμωτηρίων όσο και με την τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Η κυβέρνηση λέει στους επιστήμονες τι μέτρα να προτείνουν και αυτοί τα… προτείνουν! Ο κ Γεραπετρίτης φυσικά, διαπρεπής λοιμωξιολόγος άλλωστε… pic.twitter.com/iELicuGfe9
— e-tetRadio.gr (@tetRadio) April 18, 2021